Orkanen en Anolis-hagedissen van het Caribisch gebied

blad anole (Anolis planiceps) grijpen op een plant. Foto door Renoir Auguste

Orkanen vormen een constante bedreiging voor het hele Caribisch gebied en worden ernstiger door de klimaatverandering. Orkanen hebben niet alleen verwoestende gevolgen voor mensen, maar ook voor dieren. Zo werd de sabrewing-kolibrie met witte staart bijna uitgeroeid uit Tobago nadat orkaan Flora in 1963 over het eiland trok.

Sommige dieren hebben de neiging getoond zich aan te passen aan hevige orkaanwinden, waardoor ze kunnen overleven. Een bedreven voorbeeld is te zien in: Anolis hagedissen of Anoles, die op elk Caribisch eiland te vinden zijn.

Anoles zijn meestal kleine tot halfgrote hagedissen. Ze zijn te vinden in het Caribisch gebied en Amerika en zijn belangrijke componenten van ecosystemen, voeden zich met een verscheidenheid aan insecten en zijn voedsel voor een verscheidenheid aan vogels en andere dieren. Ze worden beschouwd als ideale organismen voor het bestuderen van biologie, ecologie en aanpassing (onder andere).

Een studie door Donihue et al. 2020 toonde aan dat Anoles een manier hebben gevonden om zich aan te passen aan sterke orkaanwinden: door grotere teenkussens te laten groeien! Dankzij deze teenbeschermers kunnen de kleine hagedissen de vegetatie beter vasthouden, waardoor ze niet worden weggeblazen door harde wind. Deze hagedissen met grotere teenbeschermers overleven niet alleen orkanen, bijvoorbeeld de orkaan Irma en Maria uit 2017, hun nakomelingen worden ook geboren met grote teenbeschermers (vergeleken met andere anolen die niet zijn blootgesteld aan orkanen).

Het is verbazingwekkend wat we kunnen leren van dieren, zoals anoles, over aanpassing aan mondiale gebeurtenissen. We kunnen ongetwijfeld meer van hen leren, wat ons hopelijk in staat zal stellen om ze meer te waarderen en ons beheer van het behoud van biodiversiteit te verbeteren.

Er zijn minstens 8 soorten Anoles in Trinidad en Tobago. Voor meer informatie over deze Anoles die u in T&T vindt, moet u een exemplaar van de veldgids voor de amfibieën en reptielen van Trinidad en Tobagoverkrijgbaar bij de Trinidad en Tobago Field Naturalists’ Club.

creatSource link

Muizengif
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart