Staat van instandhouding van de dwergbuidelkikker in Trinidad, Tobago en Venezuela

Trekbuidelkikker (Flectonotus fitzgeraldi) vrouwtje met eieren op rug. Foto door Renoir Auguste

De dwergbuidelkikker is een kleine kikker die voorkomt in Trinidad, Tobago en Venezuela. Het is een specialistische bossoort die gewoonlijk wordt aangetroffen in vegetatie met een gesloten bladerdak en in de buurt van beekjes. Ze worden buidelkikkers genoemd omdat de vrouwtjes hun eieren in een buidel op hun rug dragen, zoals de buideldieren uit Australië (die de buidel bij hun buik hebben).

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) beschouwde in 2004 de dwergbuidelkikker als bedreigd. Die status bleef 16 jaar onveranderd. Een team van onderzoekers uit Trinidad, Venezuela, het VK, de EU en de VS heeft echter biologische gegevens verzameld over de soort in zijn respectieve verspreidingsgebied, wat belangrijke informatie opleverde voor het behoud ervan. Op basis van de onderzoeken bleek de kikker wijd verspreid over Trinidad, het noordoosten van Tobago en het noordoosten van Venezuela. Als zodanig stelde de groep, onder leiding van professor Roger Downie van de Universiteit van Glasgow, voor om de staat van instandhouding te verlagen van bedreigd naar minst zorgwekkend.

Dit is een belangrijke mijlpaal voor deze soort op basis van de bijgewerkte informatie die door deze studie wordt verstrekt. Er is echter meer onderzoek nodig naar het aantal individuen in zijn verspreidingsgebied om de soort continu te volgen, omdat deze mogelijk kan terugkeren naar zijn meer bedreigde status vanwege klimaatverandering, verandering van habitats en ziekten vanwege zijn zeer specifieke habitatvereisten.

Referentie:

Smith, J., Jowers, MJ, Auguste, RJ, Hoskisson, P., Beyts, C., Muir, G., Greener, MS, Thornham, D., Byrne, I., Lehtinen, R., Eyre, M ., Rutherford, MG, Murphy, JC, De Freitas, M., Rivas GA, en Downie, JR 2021. De verspreiding en staat van instandhouding van de dwergbuidelkikker (Flectonotus fitzgeraldi) in Trinidad, Tobago en Venezuela. Instandhouding van amfibieën en reptielen 15(1): 36-56.

Link naar papier hier: http://amphibian-reptile-conservation.org/pdfs/Volume/Vol_15_no_1/ARC_15_1_[General_Section]_36-56_e273.pdf

creatSource link

Muizengif
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart