Een nieuwe hagedis opgenomen voor Trinidad & het belang van Citizen Science

rouw gekko (Lepidodactylus lugubris). Foto door Adam Fifi

Onder exotische reptielen zijn hagedissen de meest voorkomende groep die wordt geïntroduceerd in nieuwe regio’s en zelfs in verschillende landen. Een bepaalde groep hagedissen lijkt ver weg te drijven van hun geboorteland – Gekko’s! Ongetwijfeld hebben menselijke hulp door het verplaatsen van goederen en mensen geholpen bij de verspreiding van dieren, waaronder hagedissen.

Trinidad en Tobago heeft minstens een half dozijn hagedissen geïntroduceerd in het land. De meeste hiervan waren Anolis-hagedissen (minstens 6 soorten). Gekko’s lopen echter ongeveer halverwege achter met minstens 3 nieuwe soorten in het land. Een daarvan is de rouwgekko (Lepidodactylus lugubris). De gekko werd voor het eerst gerapporteerd op de burgerwetenschapstoepassing iNaturalist en is vervolgens door anderen in het hele land gevonden. Deze korte notitie over de natuurlijke historie documenteert voor het eerst hun verspreiding in de wetenschappelijke literatuur en prijst de inspanningen van personen die foto’s hebben gemaakt en naar iNaturalist hebben geüpload.

Als u iNaturalist niet gebruikt of er niet bekend mee bent, wordt dit ten zeerste aanbevolen. Wie weet fotografeer je misschien een dier in het land en blijkt het een nieuw record voor het land te zijn!

Referentie:

Auguste, RJ, Fifi, A. 2020. Aanvullend verslag van de invasieve rouwgekko Lepidodactylus lugubris
(Duméril en Bibron, 1836) uit Trinidad en Tobago, met opmerkingen over burgerwetenschappelijke observaties. Herpetologie opmerkingen 13: 1111-1112 (link naar pdf van papier hier)

creatSource link

Muizengif
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart