Cryptische diversiteit in de zwartkopslang uit Trinidad & Tobago?

Zwartkopslang (Tantilla melanocephala). Foto door Renoir Auguste

Eerdere studies hebben aangetoond dat sommige wijdverbreide soorten in feite cryptische soorten zijn – of soorten die oppervlakkig op elkaar lijken, maar in feite twee of meer verschillende soorten zijn. Dit aspect kan ernstige gevolgen hebben voor het behoud van soorten, aangezien elke soort zijn eigen unieke eigenschappen heeft. Onderzoek naar de cryptische diversiteit in soorten is dus belangrijk voor het beheer van natuurbehoud.

De zwartkopslang (Tantilla melanocephala) is een wijdverspreide slang die voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika. Het wordt ook gevonden op Trinidad en Tobago en de zuidelijke Kleine Antillen in het Caribisch gebied. Een recente studie onderzocht het genetische materiaal en de morfologie van exemplaren van T&T en vergeleek ze met individuen uit Noord-Zuid-Amerika. Het bleek dat de populaties op T&T verwant zijn aan die op Venezuela – wat een veelvoorkomend kenmerk is van veel andere soorten. Verdere studies zijn nodig, maar deze vormt een mijlpaal om andere individuen uit het hele bereik te onderzoeken.

Referentie:

Jowers, MJ, Rivas, GA, Jadin, RC, Braswell, AL, Auguste, RJ, Borzée, A., en Murphy, JC 2020. Het ontrafelen van de soortendiversiteit van een cryptozoïsche slang, Tantilla melanocephalain de noordelijke verspreiding met de nadruk op de kolonisatie van de Kleine Antillen. Instandhouding van amfibieën en reptielen 14(3): 206-217 (pdf hier)

creatSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Muizengif.com
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart