Beschermingsstatus van Trinidad & Tobago Frogs bijgewerkt op IUCN 2020 v3

Tobago Glaskikker (Hyalinobatrachium orientale tobagoense). Foto door Renoir Auguste

De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) is een algemeen erkende bron van de staat van instandhouding van soorten over de hele wereld. Duizenden soorten zijn beoordeeld, nog veel meer (honderden) duizenden moeten dat nog doen. Trinidad en Tobago heeft (momenteel) 35 erkende soorten amfibieën, allemaal Anurans of kikkers en padden. Alle 35 soorten zijn beoordeeld op IUCN en hun bijgewerkte staat van instandhouding kwam naar voren in de 2020 versie 3-update. Lokale en internationale experts werden geraadpleegd om informatie te verstrekken om elke soort te beoordelen.

Uit de nieuwe update zijn 30/35 (85%) soorten vermeld als minst zorgwekkend, of momenteel niet met onmiddellijk uitsterven bedreigd. Eén soort wordt vermeld als bedreigd, drie als kwetsbaar en één gegevenstekort.

De bedreigde soort is de gouden boomkikker (Phytotriades auratus). Deze soort werd eerder vermeld als een endemische kikker uit Trinidad en ernstig bedreigd, maar de IUCN Amphibian SSC Group is van mening dat de ontdekking ervan in Venezuela een lager dreigingsniveau rechtvaardigt vanwege de bredere verspreiding, ondanks de zeer beperkte microhabitat.

De drie Kwetsbare soorten zijn allemaal endemisch van Tobago: De Tobago-stroomkikker (Mannophryne olmonae), Charlotteville nestkikker (Pristimantis charlottevillensis), en Tobago-glaskikker (te zien op foto hierboven). Het dreigingsniveau Kwetsbaar is toegewezen gezien het beperkte bezettingsgebied.

De enige kikker die wordt vermeld als onvoldoende gegevens, is de Tobago endemische Turpin’s nestkikker (Pristimantis turpinorum). Sinds de formele beschrijving in 2001 is er zeer weinig informatie bekend over zijn biologie, waarschijnlijk vanwege zijn zeer geheimzinnige gewoonten, met te weinig waargenomen exemplaren. Deze soort is een goed voorbeeld waar onderzoek nodig is om de broodnodige informatie te verstrekken over het bijwerken van de staat van instandhouding en het verbieden van het mogelijke uitsterven ervan.

Turpin’s nestkikker (Pristimantis turpinorum). Foto door Renoir Auguste

Er moet meer worden gedaan, maar in ieder geval hebben voorlopige inspanningen ertoe bijgedragen dat we meer weten over deze belangrijke dieren, waarvan sommige nergens anders ter wereld te vinden zijn.

Links naar enkele van de IUCN-status van de soort:

https://www.iucnredlist.org/

creatSource link

Muizengif
Logo
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0
Shopping cart